Rolstoelhandbal

Laatst gewijzigd: 3 oktober, 2021

Wat is rolstoelhandbal?

Rolstoelhandbal is een van de jongste sporten in Nederland. Het idee ontstond toen Ada Stam tijdens haar revalidatie hoorde dat rolstoelhandbal nog niet bestond. Daar moest verandering in komen vond zij. Onder de naam Heliomare-team (omdat het idee in Heliomare ontstaan is) werd een wedstrijd gespeeld tegen de heren van Aalsmeer.

Daarna is dit team onder de naam CSV het land ingegaan voor het spelen van demowedstrijden. En eind 2013 is CSV Castricum begonnen met een eerste rolstoelhandbalteam. Tijdens het 60-jarig-jubileum werd bij deze vereniging een demowedstrijd gehouden. Door het investeren in wedstrijden en clinics om deze sport te promoten, zijn er in de loop der tijd meerdere verenigingen in het land gestart met een rolstoelhandbalteam.

Je kunt niet alleen meedoen wanneer je in een rolstoel zit, maar ook als je slecht ter been bent, en ook als je door een blessure (tijdelijk of langdurig) uitgeschakeld bent, en bereid bent om in een sportrolstoel te gaan zitten. Er wordt gespeeld volgens de officiële handbalregels met hier en daar een aanpassing. Anders dan bij het valide handbal bijvoorbeeld wordt rolstoelhandbal gespeeld met 5 veldspelers en 1 keeper. Ook vervalt uiteraard de 3-passen loopregel. In een rolstoel mag je daarvoor in de plaats met de bal op schoot 3 keer pushen en daarna tippen met de bal.

CSV Europees Kampioen

In 2015 werd het eerste Europese Kampioenschappen gespeeld, waar CSV voor Nederland uit mocht komen. CSV kwam als beste naar voren en mocht de beker mee naar huis nemen. Hierna werd door het nationale team aan de Europese Kampioenschappen deelgenomen.

Ook werd met een competitie gestart en daarbij volgde natuurlijk ook een Nederlands Kampioenschap. Dit werd door CSV in zowel het seizoen 2016-2017 als in het seizoen 2018-2019 winnend afgesloten.

Trainingen en lidmaatschap

Het CSV-rolstoelteam traint op de dinsdagavond in sporthal de Bloemen in Castricum. Kijk onder trainingstijden voor de actuele tijden.

Ben je nieuwsgierig en lijkt het je leuk om een keer deel te nemen aan de training dan ben je van harte welkom.  Omdat we dan ook een rolstoel voor je klaar moeten zetten is het handig als je voordat je komt dit laat weten. Neem daarvoor contact op met Jarin Plasmeyer tel. 06-53488902 of Pim Dokkum (email: wh.dokkum@gmail.com)

Lid worden kan natuurlijk ook. Kijk hiervoor op de site van CSV Handbal onder kopje lidmaatschap.

Competitieschema

Het competitieschema is op de competie-informatie pagina te vinden net als in de HandbalNL app.

Meer info?

Meer informatie en foto’s/filmpjes geplaatst zullen worden op de facebook pagina CSV Rolstoelhandbal | Facebook