Rolstoelhandbal

Laatst gewijzigd: 19 augustus, 2022

Rolstoelhandbal is een van de jongste sporten in Nederland. Het idee ontstond toen Ada Stam tijdens haar revalidatie hoorde dat rolstoelhandbal nog niet bestond. Daar moest verandering in komen vond zij. Onder de naam Heliomare-team (omdat het idee in Heliomare ontstaan is) werd een wedstrijd gespeeld tegen de heren van Aalsmeer.

Daarna is dit team onder de naam CSV het land ingegaan voor het spelen van demo wedstrijden. En eind 2013 is CSV Castricum begonnen met een eerste rolstoelhandbalteam. Tijdens het 60-jarig-jubileum werd bij deze vereniging een demowedstrijd gehouden. 

Door het investeren in wedstrijden en clinics om deze sport te promoten zijn er in de loop der tijd meerdere verenigingen in het land gestart met een rolstoelhandbalteam.

Je kunt niet alleen meedoen wanneer je in een rolstoel zit, maar ook als je slecht ter been bent, en ook als je door een blessure (tijdelijk of langdurig) uitgeschakeld bent, en bereid bent om in een sportrolstoel te gaan zitten. 

Er wordt gespeeld volgens de officiële handbalregels met hier en daar een aanpassing. Anders dan bij het valide handbal bijvoorbeeld wordt rolstoelhandbal gespeeld met 5 veldspelers en 1 keeper. Ook vervalt uiteraard de 3-passen loopregel. In een rolstoel mag je daarvoor in de plaats met de bal op schoot 3 keer pushen en daarna tippen met de bal.

De teams zijn gemengd, maar er moet minstens 1 vrouw in het veld staan (dit mag ook de keeper zijn)

Internationale teams hebben ook te maken met een spelers-kwalificatie. Dit betekent dat je als speler een aantal punten waard bent. Mankeer je lichamelijk bijna niets dan ben je een 4-punter en afhankelijk van de ernst van je lichamelijke beperking is ben je een 3 of een 2 of een 1. Een team dat in het veld staat mag maximaal uit 17 punten bestaan. Het is dan ook voor coaches een hele puzzel om een team op te stellen. Gelukkig is er in de Nederlandse competitie besloten het puntensysteem niet toe te passen.

CSV Europees Kampioen

In 2015 werd het eerste Europese Kampioenschappen gespeeld, waar CSV voor Nederland uit mocht komen. CSV kwam als beste naar voren en mocht de beker mee naar huis nemen. Hierna werd door het nationale team aan de Europese Kampioenschappen deelgenomen. 

Ook werd met een competitie gestart en daarbij volgde natuurlijk ook een Nederlands Kampioenschap. Dit werd door CSV in zowel het seizoen 2016-2017 als in het seizoen 2018-2019 winnend afgesloten. (door corona-problemen is er geen NK geweest in 2020, 2021 en 2022)

CSV Rolstoelhandbal wetenswaardigheden

In het seizoen 2022-2023 doet CSV mee met 2 teams aan de competitie.

De andere teams zijn van de volgende verenigingen: Quintus, Ventura, Foreholte, Najaden, CVO 

De spelers van CSV komen uit verschillende plaatsen zoals Castricum, Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard, Wognum, Hoogwoud, Hoogkarspel, Sintmaartensvlotbrug, IJmuiden, Assendelft, Beverwijk, Hoofddorp, Purmerend, Den Haag, Malden (Gelderland) en Drachten.

De meeste spelers hebben in het dagelijks leven geen rolstoel nodig. 

Sporten die onze spelers hiervoor gedaan hebben zijn judo, voetbal, honkbal, korfbal, rolstoelbasketbal, rolstoelhockey, rolstoeltennis en ook handbal.

Competitieschema

Het competitieschema is op de competie-informatie pagina te vinden net als in de HandbalNL app.

Trainingen en lidmaatschap

De groep rolstoelhandballers bestaat tegenwoordig uit ca. 20 leden en daardoor is het ook mogelijk om met 2 teams aan de Nederlandse kompetitie deel te nemen. De CSV-rolstoelspelers trainen op de dinsdagavond van 19:30-21:00 uur in sporthal de Bloemen in Castricum. (NB In het seizoen 2022-2023 is dit in de periode van 25 oktober 2022 t/m 30 maart 2023 verplaatst naar 20:30-22:00) 

Op 23 augustus 2022 starten de trainingen.

Kijk ook eens op de facebook pagina CSV Rolstoelhandbal | Facebook

Dan krijg je een indruk van wat rolstoelhandbal bij CSV is. Hier vind je o.a. foto’s en filmpjes. 

Ben je nieuwsgierig en lijkt het je leuk om een keer deel te nemen aan de training dan ben je van harte welkom. 

Omdat we dan ook een rolstoel voor je klaar moeten zetten is het handig als je voordat je komt dit laat weten. 

Neem hiervoor contact op met Jarin Plasmeyer tel. 06-53488902 of Pim Dokkum (email: wh.dokkum@gmail.com)

Wanneer het je daarna wat lijkt kun je natuurlijk ook lid worden. 

Kijk hiervoor op de site van CSV Handbal onder kopje lidmaatschap.