Rolstoelhandbal

Laatst gewijzigd: 29 juni, 2018

Wat is rolstoelhandbal?

Rolstoelhandbal is een van de jongste aangepaste sporten in Nederland. Eind 2013 is het idee ontstaan om rolstoelhandbal te starten bij CSV Castricum tijdens het 60-jarig-jubileum door een demowedstrijd. Na veel promotie en demowedstrijden door heel het land, zijn er momenteel 9 verenigingen in Nederland. De teams spelen elke maand in toernooivorm wedstrijden tegen elkaar. Het mooie van rolstoelhandbal is dat zowel invalide als valide spelers deze nieuwe vorm van handbal samen kunnen beoefenen. Het plezier in het spel wordt met elkaar beleeft en gedeeld!

Anders dan regulier handbal wordt handbal in een rolstoel gespeeld met 5 veldspelers en 1 keeper. Ook vervalt uiteraard de 3-passen loopregel. In een rolstoel mag je met bal op schoot 3 keer pushen en daarna dribbelen met de bal. Wel blijft de 3-seconden-regel om de bal weer over te passen of op doel te gooien. Daarnaast komen vele facetten van het regulier handbal terug in het rolstoelhandbal, waardoor het ook zo ontzettend leuk is om te doen.

Het CSV-rolstoelteam

Het CSV-rolstoelteam is als eerst in Nederland begonnen met deze mooie sport. Binnen het team voert plezier en gezelligheid in combinatie met de sportbelevenis de boventoon. In het seizoen ’16-’17 is voor het eerst een competitie gestart in toernooivorm, met uiteindelijk een heus Nederlands Kampioenschap dat door CSV winnend is afgesloten.

Ook zijn er in Europa al officieuze Europese Kampioenschappen gespeeld, waar CSV in 2015 voor Nederland uit kwam en gelijk de beker mee naar huis mocht nemen. In 2016 is een waar Nederlands team gevormd met spelers van de verschillende verenigingen en dus ook van CSV. Ook toen heeft Nederland de naam in ere gehouden en kon ook dit Europees kampioenschap worden bijgeschreven.

Competitie- en programma-informatie

Het programma voor het rolstoelhandbal wordt op de site rolstoelhandbalplatform bijgehouden. Hier is alle informatie te vinden omtrent het rolstoelhandbal van de verschillende verenigingen in Nederland.

Trainingen en lidmaatschap

Het CSV-rolstoelteam traint in seizoen 17-18 op de donderdag van 19.30-21.00 uur in sporthal de Waterwijk te Beverwijk. Het is mogelijk om een keer deel te nemen aan de training. Neem daarvoor contact op met Bart Neeft via 0651179338.

Lid worden kan natuurlijk ook. Kijk hiervoor op de site van CSV Handbal onder kopje lidmaatschap.